Estimare Decra

Ghid pentru estimarea unui acoperis

Desi estimarea unui acoperis este o treaba care ar trebui lasata expertilor, este relativ simplu sa-ti faci o idee despre ce materiale ti-ar trebui.

Algoritmul utilizat se foloseste de foarte mult timp si are rezultate foarte aproape de realitate. Trebuie, totusi, tinut cont de faptul ca orice masuratoare poate introduce erori, iar cand se lucreaza pe plan de invelitoare, exista posibilitatea ca sarpanta finala a acoperisului sa nu respecte intru totul specificatiile proiectantului.

Procedura pe care Decra o sustine (si toate societatile specializate in montaj iti vor spune la fel) este aceasta: Pe baza planului de invelitoare sau chiar a masuratorilor tale aproximative, se poate estima necesarul de material, cu titlu de deviz estimativ preliminar. Daca esti multumit de rezultat, atunci cand sarpanta va fi ridicata si astereala montata, unul din partenerii nostri va veni la santier sa masoare acoperisul, si rezultatul va fi un necesar de material mult mai aproape de adevar.

Algoritmul de estimare in baza de metru patrat

Estimarea are in vedere calcularea numarului necesar de module, in functie de modelul ales, precum si a accesoriilor liniare (elemente de coama, pazie, dolie etc). Explicatiile care urmeaza presupun ca ai un minim de cunostinte in domeniul acoperisurilor. Daca intampini probleme, te rugam sa ne contactezi direct.

Toate detaliile tehnice, cum ar fi acoperirea utila a unui modul, numarul de module necesare pe metru patrat, lungimile utile ale accesoriilor liniare, le poti gasi in acest site la sectiunea Produse, subsectiunea Date Tehnice aferenta modelului ales.

Estimarea numarului de module

Estimarea numarului de module se face in functie de suprafata utila a modelului ales si implicit de numarul de module necesare pe metru patrat. Formula de calcul este:

N = N1 + N2 , unde

 • N este numarul total necesar de module
 • N1 este numarul de module rezultat din suprafata acoperisului. Daca S este suprafata totala utila a acoperisului (sau suprafata asterelii) in metri patrati, atunci

  N1 = S x (Numarul de module pe metru patrat) x (Procent pierderi estimate)
  ,

  unde procentul de pierderi estimate poate fi intre 3% si 5%, in functie de complexitatea acoperisului. Uzual se foloseste o valoare de 3%.
 • N2 este numarul de module suplimentar rezultat din taierile oblice ale modulelor in coama inclinata si dolie. Daca L este lungimea totala, in metri, a coamelor inclinate si a doliilor, atunci

  N2 = L x 1.32,

  unde 1.32 reprezinta un coeficient necesar datorita faptului ca, la dolie si la coama inclinata, modulele vor trebui taiate oblic.

Nota importanta: La calculul N2 nu se iau in considerare decat coamele inclinate (sau oblice, sau de coborare) si doliile. Coamele orizontale nu trebuie luate in calcul la aceasta faza.

Rezultatele calculelor intermediare (N1 si N2) trebuie intotdeauna rotunjite superior. Este mai bine ca pe santier sa ramana 3 module in plus la finalizarea lucrarii, decat sa mai fie necesare 10 module pentru incheiere datorita estimarii incorecte.

Este de inteles ca daca acoperisul nu are coame inclinate sau dolii (de exemplu un acoperis simplu, in doua ape, fara lucarne), atunci N2 = 0.

Estimarea numarului de accesorii liniare

Pentru a estima numarul de accesorii liniare, este suficient sa impartim lungimea totala in metri a elementului respectiv de acoperis la lungimea utila a accesoriului utilizat. De exemplu, pentru coama, se va calcula totalul coamelor acoperisului in metri si rezultatul se va imparti la lungimea utila a elementului de coama, care poate diferi in functie de modelul ales.

Pentru o mai buna intelegere a procedeului de estimare, studiaza exemplul de estimare a unui acoperis.

  Contactati-ne

  Completati Formularul de contact sau sunati-ne

  Formular de Contact

  +40 269 229 995

  Studii de caz

  Cel mai bine este sa vezi cu ochii tai ce inseamna un acoperis Decra.

  Afla mai multe despre proiecte Decra finalizate

  Conceptul Decra

  Designul unic al sistemelor de invelitoare Decra ofera avantaje semnificative fata de sistemele de invelitori traditionale.

  Afla mai multe despre avantajele Decra

  Acest site utilizează fișiere de tip cookie în conformitate cu politica de confidențialitate a site-ului nostru. Continuarea navigării pe acest site reprezintă acordul dumneavoastră pentru utilizarea fișierelor de tip cookie.