Cum alegem acoperisul ?

 

Etanseitate

EtanseitatePrincipalul rol al acoperisului este acela de a proteja corpul cladirii de precipitatiile atmosferice si radiatiile solare.

Invelitorile pentru acoperis sunt alcatuite din elemente prefabricate de dimensiuni mai mici sau mai mari care pentru a crea o suprafata continua pot fi simplu sau bidirectional suprapuse, faltuite si sudate.

In mod evident abilitatile si experienta montatorului au un rol crucial in etanseitatea invelitorii dupa montajul acesteia, insa fiecare tip de invelitoare isi are propriile limite constructive intre care raspunde cu succes din punct de vedere al functionalitatii. Fortarea acestor limite sau si mai rau, alegerea unui material impropriu particularitatilor unui acoperis sunt erori care duc la aparitia infiltratiilor mai devreme sau mai tarziu.

Concluzionand, alegerea tipului de invelitoare se face in primul rand in functie de parametrii geometrici ai acoperisului si anume:

 • Invelitori simplu suprapuse peste 20°
 • Invelitori dublu suprapuse peste 10°
 • Invelitori faltuite peste 5°
 • Invelitori sudate peste 0°

Prin urmare considerentele determinante in alegerea tipului de invelitoare pentru acoperis sunt panta si geometria acestuia.

Tiglele metalice Decra sunt suprapuse bidirectional existand si posibilitatea sigilarii suprapunerilor in zonele critice sau pe care panta scade sub cea minima recomandata. Elementele de fixare se monteaza pe aceeasi directie dar in sens invers curgerii apei beneficiind astfel de o etanseitate perfecta ce nu necesita nici un fel de sisteme de etansare suplimentare. Fara indoiala sistemul de acoperis Decra este unul din cele mai performante din punct de vedere al hidroizolarii.

Durabilitate

Durata de viata a unui acoperis ar trebui sa fie in mod ideal egala cu cea a constructiei pe care este montat. In general insa, nu este posibil datorita durabilitatii materialelor din care sunt confectionate acestea sub actiunea a doi factori cu impact major: expunerea directa la radiatia solara si la ciclurilor repetate de inghet dezghet in prezenta umiditatii. Materialele din care este construit corpul cladirii nu sunt supuse direct actiunii acestor factori fiind protejate de acoperis, drept pentru care perioada de viata a acesteia este mai mare decat perioada de exploatare a acoperisului.

Perioada de exploatare a unei invelitori este data de permeabilitatea la umezeala a materialului din care este confectionat precum si de stabilitatea la radiatiile solare a materialului din care este confectionat.

Structura unui material care permite absorbtia apei va avea de suferit in perioadele de inghet/dezghet. Dilatarea si contractarea apei la trecerea din starea de agregare lichida in solida va produce microfisuri si chiar dislocari in structura avand ca efecte vizibile exfolierea sau faramitarea suprafetei invelitorii. Odata inceput, acest proces ireversibil se accelereaza ducand in scurt timp la deteriorarea iremediabila a acoperisului.

Energia solara si temperatura ridicata sunt catalizatori perfecti in multe reactii chimice avand un efect direct in viteza de descompunere moleculara a multur materiale. Aceeasi lumina indispensabila procesului de fotosinteza si implicit vietii pe pamant este unul din cei mai mari dusmani ai materialelor sintetice distrugandu-le dupa un anumit timp. Efectul imediat vizibil in cazul invelitorilor de o calitate slaba este estomparea intensitatii culorilor pana la pierderea lor in totalitate intr-un timp foarte scurt. Acest lucru indica o deteriorare dramatica a ultimului strat de protectie.

Sistemul de invelitoare pentru acoperis Decra este realizat din module cu o structura compozita, hidrofoba. Stratul final de piatra asigura cea mai eficienta protectie posibila pentru straturile inferioare impotriva radiatiilor solare.

Avem asadar un material absolut impermeabil si protejat perfect impotriva energiei solare aspect care confera invelitorilor Decra longevitate in exploatare de pana la doua generatii.

Rezistenta mecanica

Rezistenta mecanicaAcoperisul unui imobil trebuie sa reziste la solicitarile mecanice exercitate de conditiile atmosferice cum ar fi impactul grindinei, greutatea zapezii, presiunea vantului. Normativele de constructii prevad parametrii de rezistenta necesari invelitorilor in functie de particularitatile climaterice ale fiecarei regiuni in parte. Solicitarile mecanice sunt exercitate deopotriva asupra invelitorii in sine cat si asupra sistemului de fixare astfel incat este foarte important sa respectam in totalitate recomandarile producatorului in ceea ce priveste sistemul ales.

Decra este construita pe un suport metalic. Acesta transmite produsului final caracteristicile mecanice deosebite ale otelului tigla copiind comportamentul acestuia la incercari mecanice. La solicitari mari apare o deformare elastica iar la valori extreme comparativ cu incarcarile care pot surveni din conditii meteo pot aparea deformari plastice. Nici una dintre acestea insa nu pot periclita etanseitatea (functionalitatea de baza) a acoperisului. Organele de asamblare cu care tiglele se prind de suportul din lemn sunt fixate perpendicular pe directia potentiala de smulgere fapt ce face deteriorarea acestora imposibila. Aceste doua caracteristici ale sistemului de invelitoare Decra il fac practic indestructibil chiar si in conditii meteo extreme. Testele efectuate cu grindina de 7 cm la viteza de 130 km/h, incarcari de zapada de peste 2 tone pe mp si vant de pana la 240 km/h nu au afectat functionalitatea invelitorii.

Estetica

Acoperisul este parte integranta a arhitecturii cladirii si unul din elementele cele mai vizibile atat datorita faptului ca este cea mai inalta parte a acesteia cat si a mobilierului sau imprejmuirii care de multe ori ascund mare parte din fatadele cladirii. Mai mult decat atat, zona in care se afla cladirea sau valoarea arhitecturala a acesteia pot impune constrangeri in ceea ce proveste specificul, aspectul sau culoarea invelitorii. Adaugand la cele mentionate mai devreme si preferintele personale ale fiecaruia dintre noi ajungem la concluzia ca aspectul invelitorii este de asemenea un factor determinant in alegerea pe care urmeaza sa o facem.

Decra vine in intampinarea celor mai exigente cerinte estetice cu o varietate bogata de forme si culori.

Putem astfel alege dintre modelele care imita perfect acoperisurile clasice ori traditionale (tigla, dranita, solzi de piatra si olane) sau geometrii noi, nonconformiste, menite sa raspunda ultimelor tendinte din arhitectura.

Gama de finisaje si culori este inca si mai generoasa oferind suprafete netede (satinate ori lucioase) sau acoperiri rugoase cu granule de piatra; fiecare dintre ele in nuante vii si puternice sau discrete, pastelate.

Estetica

Greutate redusa

Un alt factor deosebit de important in economia unei cladiri este greutatea invelitorii. Aceasta are repercursiuni directe asupra pozitionarii centrului de greutate al imobilului care va determina adancimea de fundare si dimensionarea structurii de rezistenta precum si asupra dimensionarii si mai apoi a costului elementelor constructive ale sarpantei. Este evident asadar ca greutatea invelitorii trebuie sa fie cat mai mica, realizarea acestui lucru ducand la economii considerabile.

Decra propune un set de caracteristici la superlativ cu o greutate de numai 7 kg/mp.

 
Decra  Tigla traditionala

 

Termo si fonoizolare

Toate acoperisurile moderne se monteaza in sistem subventilat. Acest lucru este deosebit de important in cazul in care acoperisul urmeaza fie dispus direct deasupra unui spatiu locuibil, in speta mansarda. Stratul de aer cuprins intre invelitoare si termoizolatie constituie o bariera in calea transferului termic dintre cele doua elemente constructive asigurand un plus major de confort termic a spatiului de sub acoperis.

Fonoizolarea este si ea foarte importanta reperul impus de normativele in vigoare fiind de maxim 80 db sub actiunea unei ploi torentiale.

Sistemele de invelitori Decra se monteaza in sistem subventilat la fel ca marea majoritate a invelitorilor moderne. Acest lucru asigura o scadere a temperaturii in spatiul de sub acoperis pe timp de vara iar in anotimpul rece un plus de pana la 2 grade Celsius iar nivelul de zgomot masurat la nivelul invelitorii sub actiunea unei ploi torentiale nu depaseste 65 Db.

Garantie

Garantia acordata de producatorul unei invelitori este in concordanta directa cu perioada de viata a acestuuia. Cee ace trebuie avut in vedere este nu numai perioada de garantie acordata dar si conditiile in care aceasta este valida. In momentul actual piata este invadata de garantii neverosimil de mari care insa ascund de multe ori limitari care le invalideaza in aproape orice situatie. Analizarea cu atentie a certificatului de garantie este de asemenea o etapa foarte importanta in alegerea tipului si a marcii de invelitoare.

Grupul Icopal prin reprezentanta sa locala Icopal Romania asigura o garantie nelimitativa de 30 ani pentru produsele Decra. Aceasta garantie vizeaza toate caracteristicile invelitorii inclusiv aspectul estetic iar in cazul activarii acesteia este avuta in vedere valoarea integrala a invelitorii si este data direct de catre producatorul materialului nu prin terti sau intermediari.

  Contactati-ne

  Completati Formularul de contact sau sunati-ne

  Formular de Contact

  +40 269 229 995

  Conceptul Decra

  Designul unic al sistemelor de invelitoare Decra ofera avantaje semnificative fata de sistemele de invelitori traditionale.

  Afla mai multe despre avantajele Decra

  Studii de caz

  Cel mai bine este sa vezi cu ochii tai ce inseamna un acoperis Decra.

  Afla mai multe despre proiecte Decra finalizate

  Acest site utilizează fișiere de tip cookie în conformitate cu politica de confidențialitate a site-ului nostru. Continuarea navigării pe acest site reprezintă acordul dumneavoastră pentru utilizarea fișierelor de tip cookie.